Home / Blogg

Blogg

Historien bak vårt shea smør fra Ghana

Historien bak vårt shea smør fra Ghana

Vil du høre historien bak shea smøret vi bruker?

Shea smøret vi bruker i våre deodoranter kommer fra Ghana og er det man kaller «RAW shea butter». Prosessen er lang og krevende, men dette er noe Ghanesiske kvinner på landsbygda har gjort i mange generasjoner og er en prosess de mestrer godt. 

Nesten hele produksjonsprosessen med å få frem shea butter blir gjort for hånd. Det kreves samarbeid og tålmodighet- og at kvinnene liker godt å jobbe sammen.

Det første de gjør er å tørke shea nøttene, deretter kan de fjerne skallet.

Nøttene blir så knust. Før ble dette gjort i morter, men i dag gjøres dette i kvernemaskiner for å speede opp prosessen.Når nøttene er knust, ristes de på åpen ild. Det er i denne prosessen shea butter får en sterk nøtteaktig lukt. Deretter skal de ristede nøttene i kvernemaskin igjen som gjør denne massen tykk og jevn.

Den tykke massen puttes så i store baljer i skyggen, slik at kvinnene kan kna i massen for hånd mens vann blir tilsatt i et sakte tempo. Massen blir knadd i ca en time, til shea smøret skiller seg fra vannet.

Oljen blir skånsomt fjernet fra massen, puttet i en bolle med vann som koker på lav varme. Når shea butter oljen smelter, fjerner de oljen som stiger opp i den kokende baljen. Deretter blir vesken silt og puttet i store beholdere som blir oppbevart i kjølig og mørke rom i minst 12 timer. Oljen gosser seg og blir tykk og fin, klar for salg.

Når kan barnet mitt starte med deodorant?

Når kan barnet mitt starte med deodorant?

Når begynner barn å svette? 
Kan barn bruke deodorant?
Når er barn gamle nok til å bruke deodorant?
Finnes det en barnedeodorant? 
Hvor får jeg kjøp deodorant til barn? 

Mange mødre med eldre barn har lurt på dette. De fleste barn begynner ikke å lukte svette før de kommer i puberteten. For jenter er det normalt i alderen mellom åtte og tretten år og for gutter er det mellom ni og fjorten. Når barnet er åtte år, tenker noen at barna er for unge for deodorant. Det finnes også de som starter å lukte før puberteten også, hva gjør man da?

Voksendeodorant for åtteåringer er neppe sterkt anbefalt, men hva med et naturlig produkt som kun inneholder rene og trygge ingredienser? Dette er et godt alternativ om du ikke vil smøre alkohol og aluminium i de små armhulene. 

Ingrediensene som er i blant annet Eco o'clock sine deodoranter er: shea smør, kokosolje, magnesium, candelilla voks, pilrot, aktivert kull og eteriske oljer. Bare rene, gode og naturlige produkter som du med 100% sikkerhet vet ikke forstyrrer kroppen. 

Fra vanlig til naturlig deodorant

Fra vanlig til naturlig deodorant

Hvordan skal jeg gå fra en vanlig til en naturlig deodorant??

Først vil jeg gi deg kred, for at du tenker i disse baner. En naturlig deodorant gjør ikke bare godt for miljøet, i form at det ikke er testet på dyr, ikke har kjipe kjemikalier i seg og ikke er pakket inn i plast. Det gjør også veldig godt for deg og din kropp. Du får ikke i deg aluminium, parabener, alkohol og andre stoffer som trekkes inn i kroppen din. Dette er stoffer de fleste deodoranter inneholder. 

Før jeg forklarer prosessen fra hvordan kroppen vil reagere på å skifte fra vanlig til naturlig deodorant - er det viktig og forstå hvorfor du lukter. 

Det er bakterier under armen som lukter, IKKE vesken som kommer ut av armhulene dine. Bakteriene trives i fuktige omgivelser, og derfor blir det ofte mer lukt i forbindelse med svette armhuler, nettopp fordi bakteriene trives der. 

I vanlig (ikke naturlig) deodorant tilsetter de ofte aluminium for å blokkere svettekjertlene. Kroppen er dog laget for å svette i visse åpninger og naturlig deodorant blokkerer ikke kroppens naturlige funksjon for å kvitte seg med avfallstoffer. 


Så over til hvordan kroppen reagerer på naturlig deodorant når du har brukt vanlig deodorant i alle år.

Avvenningen er en prosess. Kroppen må kvitte seg med stoffer som har blitt påført over lenger tid og trenger en såkalt "detox". Det tar mellom tre til fem uker fra du begynner med naturlig deodorant til armhulene er vant til det. 

UKE ÉN
Det kan ta tid før du merker forskjell når du går fra antiperspirant deodorant og vanlig deodorant til naturlig deodorant. Grunnen er at antiperspirant lager geléaktig lokk på svettekjertlene. 

UKE TO
Når du har sluttet med vanlig deodorant kan du merke at du lukter mer enn normalt under armene. Du vil også merke at du svetter mer, dette er kroppens naturlige måte å bli kvitt avfallstoffer på, og er nødvendig. 

I en studie fra NC Museum og Natural Sciences' Genometics & Microbiology Lab ble det påvist en økning i bakterier under armen på folk som brukte antiperspirant og sluttet. Men ta det helt med ro, dette er en naturlig del av prosessen og går over når detox-perioden er over. 

UKE TRE
Bakterienivåene begynner å avta. Bakteriekulturen under armen begynner å balansere seg og du vil ha et relativt normalt svettenivå. Det vil ikke være fuktfritt, ettersom at deodoranten ikke blokkerer svettekjertlene lenger. Husk at naturlig bomull, bambus og lin er gode stoffer som puster godt og derfor hjelper svette og bakterier med å fordampe fra fiberne. 

Pluss at det er bedre stoffer for miljøet, vinn vinn. 

UKE FIRE

Kroppen skal nå være vant din naturlige deodorant. 

En naturlig deodorant holder mellom åtte og tolv timer. Vi tar alltid med deodoranten i vesken, den er tynn og smal - og passer derfor i store og små vesker. Har du vært veldig aktiv en dag og er på farten, kan det være lurt å påføre en ny runde på ettermiddagen.

  1. Gå på toalettet
  2. Ta et tørkepapir med vann og såpe på
  3. Tørke/vaske av den gamle deodoranten
  4. Og påfør et nytt lag med deo

Slik holder du deg fresh fra morgen til kveld. 

Husk, naturlig er alltid best for kropp og miljø - selv om det kanskje er noe uvant i starten. 

VIKTIG INFORMASJON OM BRUK AV VÅRE DEODORANTER

  • Husk å vær helt ren i armhulene før du påfører deodoranten. Om du har dusjet kvelden før må du likevel vaske deg under armene med vann og såpe på morgenen før du påfører deodoranten.
  • Deodoranten varer omtrent 8 timer. Det er derfor lurt å ha den med i vesken om du skal noe etter jobb. Alltid vask armhulene før du påfører nytt lag.
  • Går du fra vanlig og rett over til en naturlig deodorant kan armhulene oppføre seg litt uvanlig den første måneden. Noen merker mer lukt og svette før dette stabiliserer seg etter tilvenningsprosessen. Dette er fordi vanlige deodoranter ofte inneholder aluminium som blokkerer svette og holder på avfallstoffene.
  • Tuben dyttes opp fra bunn og kan være litt hardt ved bruk første gang. Hvis dette er tilfellet prøv å ta av lokket og klem forsiktig på den hvite delen øverst på deodoranten slik at deodoranten løsner fra kantene. Prøvd deretter å klemme fra bunn og opp.
  • Deodoranten inneholder candelilla voks og magnesium. På tuben står det bees wax, dette er en trykkfeil.

Råvarene vi bruker

Råvarene vi bruker

Uraffinert sheasmør
Sheasmør har blitt brukt i mange generasjoner i afrikansk kultur. Sheasmør er egnet for å pleie tørr hud og eksem, du kan bruke det på hår, hud, negler, rynker, og spedbarn. Det uraffinerte sheasmøret har også en betennelsesdempende effekt.

Extra virgin kokosolje
Kokosolje er rik på fettsyrer og antioksidanter som hjelper mot aldringstegn og skade på hud og hår. Kokosolje reduserer inflammasjon og holder huden fuktig. 

Candelilla voks
Denne voksen er utarbeidet fra Candelilla planten som finnes nord i Mexico. Den er 100% vegansk og er en voks som brukes i forskjellige kosmetiske produkter for å stivne produktene.

Aktivert kull
Aktivert kull drar bakterier, gifter, kjemikalier og urenheter til overflaten av huden. Evnen til å absorbere giftstoffer og skitt gjør det enklere å rengjøre porene dine. Som et resultat blir du kvitt hudormer og andre urenheter huden din holder på.

Magnesium
Magnesiumet vi bruker er utarbeidet fra havsalt og hjelper med å fjerne kroppslukt.

Eteriske oljer
Vi bruker Tea Tree olje i alle våre deodoranter i tillegg til en eterisk olje som står for den overordnede lukten. Eteriske oljer har forskjellige fordeler, men samlende fakta er at de bekjemper bakterier og er et helt naturlig duftmiddel. 

 

 

 

 

Deodorant uten parabener

Deodorant uten parabener

Det tilsettes parabener i de fleste deodoranter. For de som ikke vet hva parabener er, så er det et konserveringsmiddel som er tilsatt i de fleste kosmetiske produkter for lenger holdbarhet og for å unngå sopp og fremvekst av bakterier. 

Parabener har blitt knyttet til ulike hormonforstyrrelser. Det har blitt knyttet til blant annet stoffskifteforstyrrelser og kreft. Mengden på inntaket har mye og si for hvor helseskadelig parabener kan være. Kvinner utsettes for mer via kosmetikk enn menn, og mengden på parabener er avgjørende. Alle produkter du påfører huden trekkes inn i kroppen gjennom porene og blir fraktet rundt i kroppen med blodet. 

Du trenger ikke kjøpe produkter som inneholder parabener. Det finnes utallige naturlige produkter. Deodoranter uten aluminium, deodorant uten alkohol og parabener. For å være på den sikre siden, vil det være lurt å bytte ut det du kan med naturlige, paraben- og alkoholfrie produkter. Det er også skånsomt mot sensitiv hud. 

I tillegg er det bedre for miljøet og velge et produkt uten kjemikaler, da disse skyldes ut i vannet når vi vasker oss.  

La oss bli mer miljøbevisste sammen! 

Har du sjekket om din deodorant inneholder disse ingrediensene?

Har du sjekket om din deodorant inneholder disse ingrediensene?

Deodorant. Du putter det under armen hver dag, kanskje til og med opp til flere ganger daglig. Vi har alle lymfekjertler under armen, som drenerer bort overflødig væske, fanger opp elementer som har trengt seg ut gjennom blodkarene og hjelper kroppen med å forsvare seg mot virus, bakterier og kreft. 

Vi har troen på at giftstoffer og andre kjemikalier ikke bør påføres i armhulen flere ganger daglig hele livet.

Vi skal sammen gå gjennom noen stoffer deodoranter kan inneholde og skrive om hvorfor det kan være skadelig. 

Parfyme

Kjempefint at deodoranten lukter godt. Men mye kan sjule seg bak ordet «parfyme». Det er nemlig ikke lovpålagt å nevne hva parfymen inneholder. Det er gjort flere studier på parfymer, hvor mange har inneholdt soffer som er skadlige for helsen og kan være allergifremkallende.

Aluminium

Aluminiumpartikler er en mye brukt ingrediens i antiperspirant deodorant. Dette kjemikaliet skal blokkere svettekjertlene slik at du svetter mindre. Noe forskning viser ta aluminiumen kan absorberes gjennom huden og foråsake celleforandringer i bryst-cellenes østrogenreseptorer. 

Alkohol

Det finnes både gode og dårlige alkoholtyper. Jeg skal nevne et par som er på den dårlige siden: benzyl alcohol, methanol, isopropyl alcohol og sd alcohol. Førstnevnte er i de fleste deodoranter, med noen unntak. Alkoholen fører til tørrere hud og kan irritere sensitiv hud. Den tar også bort det naturlige fettlaget som beskytter huden i det lange løp. 

Triclosan

Antibaktriel stoff som kan være hormonforstyrrende. Dette stoffet skal drepe bakterier eller hindre oppvekst av bakterier, som kan forårsake at bakterier blir resistente mot triclosan og mot viktige antibiotika på grunn av kryssresistens. Det er ikke svetten som lukter i dine armhuler- men bakteriene. Derav dette bakteriedrepende middelet som er kjemisk fremstilt.

Som vi vet er det alltid forskning for og i mot. Det vi i Eco o’clock vet, er at naturlige produkter som ikke blocker og tukler med kroppens naturlige mekanismer er trygt alternativ. Det forskes hele tiden og det er vanskelig å følge med på alle oppdateringer. Vi ønsker uansett å være på den trygge siden, og ønsker rene naturlig produkter fremfor produkter med kjemikaler og annet vi ikke har nok kunnskap om.

Er kosmetikkproduktene dine trygge å bruke under graviditeten?

Er kosmetikkproduktene dine trygge å bruke under graviditeten?

Hysteriske slektninger, venner og kollegaer. Tips og råd kommer i bøtter og spann. Hva skal man ta til seg og ikke? Oppdragelse, amming, innkjøp - mye faller nok naturlig når ditt lille barn ankommer. 

Det som ikke blir snakket så mye om, er alt du påfører på huden via kremer, såpe, sjampo, deodoranter, tannkrem m.m. Produkter som trekker inn i huden, kan føres rundt i kroppen via blodet. Derfor (nok et råd, jeg vet) kan det være lurt å gå over til naturlige produkter der du kan. 

Dette er forøvrig ikke bare gjeldende for gravide. Hvem ønsker ikke å gjøre miljøbevisste tiltak som er bra for deg, baby og verden vi lever i? 

Under kommer litt fakta om produkter mange av oss bruker, og hvilke stoffer du skal være obs på - spesielt under graviditeten

SOLKREM

Det finnes to måter en solkrem kan beskytte deg. Den ene er med kjemikalske ingredienser, som absorberer UV strålende og konverterer dem til energi. Alternativ to er solkrem som fysisk reflekterer solstrålene før de treffer huden. Begge varianter er trygge under graviditet. MEN solkremen som fysisk blokker UV strålene trekker ikke inn i huden. Små mengder av den kjemikalske solkremen kan dermed finne veien til blodstrømmen din som frakter stoffet videre rundt i kroppen. Hvis du liker å være på den helt sikre siden, gå for fysisk solblokk med ingrediensene zinc oxide og tatanium dioxide.

DEODORANT

Det kan være lurt å styre unna deodoranter som inneholder parabener, flatater og triclosaner (parabens, phthalates and triclosans). Det kan også være lurt å holde seg unna antiperspirant som inneholder aluminium (aluminiumkloridheksahydrat). Aluminium påvirker svetteproduksjonen din og trekker inni huden, og kan tas opp i blodet. Velg derfor en naturlig deodorant som inneholder rene og organsike produkter.

AKNEBEHANDLING

Hvis du sliter med kviser i graviditeten, er det lurt å sjekke produktene du bruker for å gjøre huden bedre, nøye. Hold deg unna "Retin-A" og andre retinoider (den kjemiske fremstilte formen for vitamin A), da denne har vist seg å forårsake fosterskader! Andre ingredienser du burde holde deg unna er; salicylic, acid, benzoyl, peroxide og beta-hydroxy acid (BHA). Grunnen er at det ikke er gjort nok forskning som tilsier at disse stoffene er trygge under graviditet. 

NEGLELAKK

Du skal ikke bekymre deg for neglelakkbruk under graviditet. Om du finner en neglesalong som har god ventilasjon eller sitter hjemme i et åpent hjem, er det fritt frem. Det er dog ikke sunt å inhalere mye neglelakklukt for deg og babyen. Det kan også gjøre deg kvalm da lukten er veldig intens. Når det kommer til shellac under graviditet, er heller ikke det påvist å ha noen helseskadelig effekt. 

FUKTIGHETSKREMER

De fleste fuktighetskremer regnes som trygge under graviditeten. Men, det er mye debatt rundt visse kjemikalier som noen fuktighetskremer inneholder. Parabener er en av de. Noe forskning viser at dette kan påvirke barnets vekst.

Innpakningen vår

Innpakningen vår

Vi er opptatt av miljø og ønsker å minimere bruk av plastikk i vår verdikjede. 

Vi har valgt å lage innpakningen vår i kraftpapir og papir. Våre papptuber er 100% nedbrytbare og resirkuleres som papp og papir.

Varene vi sender ut til kunde pakkes inn i avispapir og deretter enten i gråpapir eller pappesker uten trykk.