Hjem / Blogg / Historien bak vårt shea smør fra Ghana
Historien bak vårt shea smør fra Ghana

Historien bak vårt shea smør fra Ghana

Vil du høre historien bak shea smøret vi bruker?

Shea smøret vi bruker i våre deodoranter kommer fra Ghana og er det man kaller «RAW shea butter». Prosessen er lang og krevende, men dette er noe Ghanesiske kvinner på landsbygda har gjort i mange generasjoner og er en prosess de mestrer godt. 

Nesten hele produksjonsprosessen med å få frem shea butter blir gjort for hånd. Det kreves samarbeid og tålmodighet- og at kvinnene liker godt å jobbe sammen.

Det første de gjør er å tørke shea nøttene, deretter kan de fjerne skallet.

Nøttene blir så knust. Før ble dette gjort i morter, men i dag gjøres dette i kvernemaskiner for å speede opp prosessen.Når nøttene er knust, ristes de på åpen ild. Det er i denne prosessen shea butter får en sterk nøtteaktig lukt. Deretter skal de ristede nøttene i kvernemaskin igjen som gjør denne massen tykk og jevn.

Den tykke massen puttes så i store baljer i skyggen, slik at kvinnene kan kna i massen for hånd mens vann blir tilsatt i et sakte tempo. Massen blir knadd i ca en time, til shea smøret skiller seg fra vannet.

Oljen blir skånsomt fjernet fra massen, puttet i en bolle med vann som koker på lav varme. Når shea butter oljen smelter, fjerner de oljen som stiger opp i den kokende baljen. Deretter blir vesken silt og puttet i store beholdere som blir oppbevart i kjølig og mørke rom i minst 12 timer. Oljen gosser seg og blir tykk og fin, klar for salg.