Home / Blogg / Tagged: bærekraftig deodorant

Fra vanlig til naturlig deodorant

Fra vanlig til naturlig deodorant

Hvordan skal jeg gå fra en vanlig til en naturlig deodorant??

Først vil jeg gi deg kred, for at du tenker i disse baner. En naturlig deodorant gjør ikke bare godt for miljøet, i form at det ikke er testet på dyr, ikke har kjipe kjemikalier i seg og ikke er pakket inn i plast. Det gjør også veldig godt for deg og din kropp. Du får ikke i deg aluminium, parabener, alkohol og andre stoffer som trekkes inn i kroppen din. Dette er stoffer de fleste deodoranter inneholder. 

Før jeg forklarer prosessen fra hvordan kroppen vil reagere på å skifte fra vanlig til naturlig deodorant - er det viktig og forstå hvorfor du lukter. 

Det er bakterier under armen som lukter, IKKE vesken som kommer ut av armhulene dine. Bakteriene trives i fuktige omgivelser, og derfor blir det ofte mer lukt i forbindelse med svette armhuler, nettopp fordi bakteriene trives der. 

I vanlig (ikke naturlig) deodorant tilsetter de ofte aluminium for å blokkere svettekjertlene. Kroppen er dog laget for å svette i visse åpninger og naturlig deodorant blokkerer ikke kroppens naturlige funksjon for å kvitte seg med avfallstoffer. 


Så over til hvordan kroppen reagerer på naturlig deodorant når du har brukt vanlig deodorant i alle år.

Avvenningen er en prosess. Kroppen må kvitte seg med stoffer som har blitt påført over lenger tid og trenger en såkalt "detox". Det tar mellom tre til fem uker fra du begynner med naturlig deodorant til armhulene er vant til det. 

UKE ÉN
Det kan ta tid før du merker forskjell når du går fra antiperspirant deodorant og vanlig deodorant til naturlig deodorant. Grunnen er at antiperspirant lager geléaktig lokk på svettekjertlene. 

UKE TO
Når du har sluttet med vanlig deodorant kan du merke at du lukter mer enn normalt under armene. Du vil også merke at du svetter mer, dette er kroppens naturlige måte å bli kvitt avfallstoffer på, og er nødvendig. 

I en studie fra NC Museum og Natural Sciences' Genometics & Microbiology Lab ble det påvist en økning i bakterier under armen på folk som brukte antiperspirant og sluttet. Men ta det helt med ro, dette er en naturlig del av prosessen og går over når detox-perioden er over. 

UKE TRE
Bakterienivåene begynner å avta. Bakteriekulturen under armen begynner å balansere seg og du vil ha et relativt normalt svettenivå. Det vil ikke være fuktfritt, ettersom at deodoranten ikke blokkerer svettekjertlene lenger. Husk at naturlig bomull, bambus og lin er gode stoffer som puster godt og derfor hjelper svette og bakterier med å fordampe fra fiberne. 

Pluss at det er bedre stoffer for miljøet, vinn vinn. 

UKE FIRE

Kroppen skal nå være vant din naturlige deodorant. 

En naturlig deodorant holder mellom åtte og tolv timer. Vi tar alltid med deodoranten i vesken, den er tynn og smal - og passer derfor i store og små vesker. Har du vært veldig aktiv en dag og er på farten, kan det være lurt å påføre en ny runde på ettermiddagen.

  1. Gå på toalettet
  2. Ta et tørkepapir med vann og såpe på
  3. Tørke/vaske av den gamle deodoranten
  4. Og påfør et nytt lag med deo

Slik holder du deg fresh fra morgen til kveld. 

Husk, naturlig er alltid best for kropp og miljø - selv om det kanskje er noe uvant i starten. 

VIKTIG INFORMASJON OM BRUK AV VÅRE DEODORANTER

  • Husk å vær helt ren i armhulene før du påfører deodoranten. Om du har dusjet kvelden før må du likevel vaske deg under armene med vann og såpe på morgenen før du påfører deodoranten.
  • Deodoranten varer omtrent 8 timer. Det er derfor lurt å ha den med i vesken om du skal noe etter jobb. Alltid vask armhulene før du påfører nytt lag.
  • Går du fra vanlig og rett over til en naturlig deodorant kan armhulene oppføre seg litt uvanlig den første måneden. Noen merker mer lukt og svette før dette stabiliserer seg etter tilvenningsprosessen. Dette er fordi vanlige deodoranter ofte inneholder aluminium som blokkerer svette og holder på avfallstoffene.
  • Tuben dyttes opp fra bunn og kan være litt hardt ved bruk første gang. Hvis dette er tilfellet prøv å ta av lokket og klem forsiktig på den hvite delen øverst på deodoranten slik at deodoranten løsner fra kantene. Prøvd deretter å klemme fra bunn og opp.
  • Deodoranten inneholder candelilla voks og magnesium. På tuben står det bees wax, dette er en trykkfeil.

Har du sjekket om din deodorant inneholder disse ingrediensene?

Har du sjekket om din deodorant inneholder disse ingrediensene?

Deodorant. Du putter det under armen hver dag, kanskje til og med opp til flere ganger daglig. Vi har alle lymfekjertler under armen, som drenerer bort overflødig væske, fanger opp elementer som har trengt seg ut gjennom blodkarene og hjelper kroppen med å forsvare seg mot virus, bakterier og kreft. 

Vi har troen på at giftstoffer og andre kjemikalier ikke bør påføres i armhulen flere ganger daglig hele livet.

Vi skal sammen gå gjennom noen stoffer deodoranter kan inneholde og skrive om hvorfor det kan være skadelig. 

Parfyme

Kjempefint at deodoranten lukter godt. Men mye kan sjule seg bak ordet «parfyme». Det er nemlig ikke lovpålagt å nevne hva parfymen inneholder. Det er gjort flere studier på parfymer, hvor mange har inneholdt soffer som er skadlige for helsen og kan være allergifremkallende.

Aluminium

Aluminiumpartikler er en mye brukt ingrediens i antiperspirant deodorant. Dette kjemikaliet skal blokkere svettekjertlene slik at du svetter mindre. Noe forskning viser ta aluminiumen kan absorberes gjennom huden og foråsake celleforandringer i bryst-cellenes østrogenreseptorer. 

Alkohol

Det finnes både gode og dårlige alkoholtyper. Jeg skal nevne et par som er på den dårlige siden: benzyl alcohol, methanol, isopropyl alcohol og sd alcohol. Førstnevnte er i de fleste deodoranter, med noen unntak. Alkoholen fører til tørrere hud og kan irritere sensitiv hud. Den tar også bort det naturlige fettlaget som beskytter huden i det lange løp. 

Triclosan

Antibaktriel stoff som kan være hormonforstyrrende. Dette stoffet skal drepe bakterier eller hindre oppvekst av bakterier, som kan forårsake at bakterier blir resistente mot triclosan og mot viktige antibiotika på grunn av kryssresistens. Det er ikke svetten som lukter i dine armhuler- men bakteriene. Derav dette bakteriedrepende middelet som er kjemisk fremstilt.

Som vi vet er det alltid forskning for og i mot. Det vi i Eco o’clock vet, er at naturlige produkter som ikke blocker og tukler med kroppens naturlige mekanismer er trygt alternativ. Det forskes hele tiden og det er vanskelig å følge med på alle oppdateringer. Vi ønsker uansett å være på den trygge siden, og ønsker rene naturlig produkter fremfor produkter med kjemikaler og annet vi ikke har nok kunnskap om.