Home / Blogg / Tagged: kokosolje
Filter by tag:

Posts tagged "kokosolje"

Historien bak vårt shea smør fra Ghana

Historien bak vårt shea smør fra Ghana

Vil du høre historien bak shea smøret vi bruker?

Shea smøret vi bruker i våre deodoranter kommer fra Ghana og er det man kaller «RAW shea butter». Prosessen er lang og krevende, men dette er noe Ghanesiske kvinner på landsbygda har gjort i mange generasjoner og er en prosess de mestrer godt. 

Nesten hele produksjonsprosessen med å få frem shea butter blir gjort for hånd. Det kreves samarbeid og tålmodighet- og at kvinnene liker godt å jobbe sammen.

Det første de gjør er å tørke shea nøttene, deretter kan de fjerne skallet.

Nøttene blir så knust. Før ble dette gjort i morter, men i dag gjøres dette i kvernemaskiner for å speede opp prosessen.Når nøttene er knust, ristes de på åpen ild. Det er i denne prosessen shea butter får en sterk nøtteaktig lukt. Deretter skal de ristede nøttene i kvernemaskin igjen som gjør denne massen tykk og jevn.

Den tykke massen puttes så i store baljer i skyggen, slik at kvinnene kan kna i massen for hånd mens vann blir tilsatt i et sakte tempo. Massen blir knadd i ca en time, til shea smøret skiller seg fra vannet.

Oljen blir skånsomt fjernet fra massen, puttet i en bolle med vann som koker på lav varme. Når shea butter oljen smelter, fjerner de oljen som stiger opp i den kokende baljen. Deretter blir vesken silt og puttet i store beholdere som blir oppbevart i kjølig og mørke rom i minst 12 timer. Oljen gosser seg og blir tykk og fin, klar for salg.